Casa na Gateira

Casa na Gateira – Description / text

Gateira is a hamlet placed on a beautiful hill planted with vineyards, pines and olive trees with splendid views over the southern tip of Serra da Estrela, the highest point in mainland Portugal.

The clients - a British couple - wanted a second home to give them space, open air and silence, in contrast to their life in London. The first question: how to design on such a dramatic landscape, with an unusual balance between nature, agriculture and traditional architecture? Our strategy was to interfere as little as possible: one enters the house in the upper part of the plot, through a wall that evokes the region’s traditional slate buildings, and descends onto the house’s core – a social space split in 2 levels. From this space, the house’s volume breaks and extends along the topography in a subtle yet effective separation between social and intimate spaces i.e. every space sits on a different level and has direct access to the outside. We may say that instead of a house in the landscape we thought of a house from the landscape, as though building a walk in the countryside.

Beyond the romantic notion of a well-grounded house, extensive contact with the ground gives enormous energy benefits: we use the earth’s endless thermal mass to balance air thermal amplitudes throughout the day and seasons. The patio between the living room and the master bedroom is also a passive thermal device: it creates a thermal differential between the swimming pool and the patio, which generates an ascending air flow across the house for cooling in spring and summer, and it allows intensive insulation of the most innermost point in the house in autumn and winter.


Drawings


Process

Construction

Espaços & Casas

Espaços & Casas T8 E14 - Weekly report on architecture aired on SIC Notícias (national TV broadcaster). Casa na Gateira appears between 04:38 min and 09:18 min.

Casa Report

Casa Report T1 E19 - Weekly report on architecture aired on RTP3 (national TV broadcaster). Casa na Gateira appears between 01:13 min and 03:46 min.

Second Nature


Credits

Location
Gateira, Penela, Portugal
Date
2009 - 2014
Built Area
403 m²
Site Area
2143 m²

Architecture
Vasco Correia and Patrícia Sousa
Collaborated
Tiago Garrido, Jonas Grinevicius and Christoph Schwander

Photography
Nelson Garrido