Casa no Levante

Casa no Levante – Description / text

After 10 years of abandonment the clients wanted to refurbish their holiday house in Barlavento (southwest Algarve), which sits in a heavenly place overlooking a beach surrounded by sand cliffs. The house, at 20 years of age, became obsolete in face of present-day services and comfort standards: the kitchen was too small and cut off from the social space, the bathrooms were narrow and complicated to use, the terrace was underused, the choice of materials was arbitrary.

Various spaces were reconfigured to improve the functionality of the house: the entrance hall, which led to a bathroom and the kitchen, became a silent transitional space between the street and the living room; the kitchen became accessible from the dining room; the bathroom in the upper floor, which was too indented, assumed a central stance in the body of the house; the terrace, by means of a system of moveable shutters, became a second living room.

The original house echoes Algarve’s building tradition, albeit in a naïf and loose manner. Instead of forcing an adaptation to a new language, we sought to imbue the house’s original language with substance and continuity, sequencing these quotations along the house, designing a hedonistic spatial experience between outside, inside, the sea and the beach.


Drawings


Process

Construction

Before

Colour


Credits

Location
Alporchinhos, Lagoa, Portugal
Date
2011
Built Area
230 m²
Site Area
255 m²

Architecture
Vasco Correia and Patrícia Sousa
Collaborated
Tiago Garrido

Photography
Nelson Garrido